Teluk Marudu

Teluk Marudu

Sabtu, 13 Julai 2013

MSS SMK BADIN 2013

TAJUK: RUMAH TUN MUSTAPHA JUARA TIGA TAHUN BERTURUT-TURUT

Tuaran : Rumah Sukan Tun Mustapha muncul johan untuk tiga tahun berturut-turut dalam kejohanan sukan MSS SMK Badin, Tuaran selepas muncul juara dalam temasya sukan tersebut yang berlangsung selama tiga hari , di sini baru-baru ini.

Dengan mengutip 248 mata Rumah Sukan Tun Mustapha mengatasi pencabar terdekat Rumah Sukan Tun Hamdan di tempat kedua dengan 167 mata manakala Rumah Sukan Tun Fuad Stephen menduduki tempat ketiga dengan 87 mata. Rumah Sukan Tun Adnan Robert mengutip 87 mata ditempat keempat, manakala Rumah Sukan Tun Ahmad Rafaie menduduki tempat kelima apabila hanya mampu mengutip 80 mata.

Keupayaan Rumah Tun Mustapha muncul johan untuk tiga tahun berturut-turut diserikan lagi dengan kemenangan pasukan perbarisannya yang unggul dalam pertandingan perbarisan antara rumah-rumah sukan. Tempat kedua dimenangi oleh pasukan perbarisan Rumah Tun Hamdan. Tempat ketiga dimenangi oleh Rumah Tun Adnan Robert.

Pasukan Kadet Bersatu Darat pula muncul johan dalam pertandingan perbarisan unit uniform kategori (GO) dengan 153 mata mengatasi pemenang tahun lalu Kor Kadet Polis ditempat kedua dengan 148 mata. Tempat ketiga dirangkul oleh pasukan Kadet Bomba dengan 147 mata.

Bagi kategori NGO, pasukan Kadet Remaja Malaysia muncul johan. Tempat kedua dimenangi oleh Persatuan Bulan Sabit Merah manakala tempat ketiga dimenangi oleh pasukan Pandu Puteri.

Olahragawan Lelaki A dimenangi oleh adik Mohd. Nazir Pelincer dari Rumah Tun Hamdan dengan kutipan empat emas melalui acara 400 meter , 1500 meter, 4 x 400 meter yang kesemuanya mencatatkan rekod baru kejohanan serta acara 800 meter.

Adik Suufrie Mordin pula muncul sebagai olahragawan Lelaki B dengan kutipan dua emas melalui acara 400 meter dan lompat jauh yang kedua-duanya mencatat rekod baru kejohanan. Adik Suufrie yang mewakili rumah Tun Hamdan turut memenangi gangsa dalam acara 4x 100 meter dan 4 x 400 meter.

Olahragawati Perempuan A dimenangi oleh adik Nurhidayah Loyar dari Rumah Tun Mustapha dengan memenangi lima emas melalui acara 200 meter, Lompat Kijang, 4 x 400 meter dan 4 x 100 meter disamping perak dalam acara 100 meter.

Dengan empat emas dalam acara 100 meter, 200 meter, 4 x 100 meter dan 4 x 400 meter serta satu perak dalam acara 400 meter, adik Syazwanie Yusni dari rumah Tun Mustapha dinobatkan sebagai olahragawati perempuan B.

Terdahulu dalam ucapan alu-aluan Pengetua SMK Badin, Puan Lim Lai Hong menyarankan agar aktiviti-aktiviti sukan dijadikan pemangkin semangat bekerjasama dalam kalangan masyarakat SMK Badin bagi membolehkan seluruh warga sekolah mengecapi kejayaan dalam apa jua aktiviti yang dijalankan oleh pihak sekolah.

Turut hadir Pengerusi PIBG SMK Badin, Tuan Haji Noorzain Haji Tawi.


Sumber: Utusan Borneo

Tiada ulasan:

Catat Ulasan