Teluk Marudu

Teluk Marudu

Rabu, 23 Oktober 2013


TAJUK : SAMBUTAN BULAN KEMERDEKAAN KE 56 SMK BADIN MERIAH

Tuaran: Warga SMK Badin menyambut bulan kemerdekaan kali ke 56 dengan penuh warna-warni. Pelbagai aktiviti seperti mencipta dan mendeklamasi sajak kemerdekaan, nyanyian lagu-lagu patriotik, sketsa kemerdekaan, dan kuiz kenegeraan dilaksana sebagai pengisian sepanjang bulan kemerdekaan dari 01 Ogos hingga 16 September.

Segenap pelosok sekolah dihiasi dengan Jalur Gemilang yang berkibar megah menandakan kedaulatan negara terus terpelihara.

Pertandingan kelas patriotik turut dilaksana dengan setiap sudut pembelajaran kelas diisi dan dihias dengan gambar-gambar pejuang terdahulu seperti Mat Salleh, Rentap, Mat Kilau, Dato Bahaman dan Tok Janggut. Gambar-gambar pemimpin semasa turut mendapat tempat dalam ruang-ruang pameran berkenaan.

Para guru turut mengambil bahagian dengan memperagakan pakaian suku kaum yang terdapat di Malaysia sebagai tanda kepelbagaian penduduk yang hidup rukun dan aman damai dalam sebuah ssegara bertuah yang bernama Malaysia.

Pasukan Unit Uniform SMK Badin seperti Kor Kadet Polis, PKBM Darat dan PKBM Laut turut tidak melepaskan peluang mengikuti sambutan kemerdekan sama ada di peringkat sekolah, daerah dan negeri Sabah.

Sesungguhnya bulan kemerdekaan mengajak seluruh warga SMK Badin bersatu menyuburkan semangat perpaduan dan jati diri selaras dengan Tema Kemerdekaan tahun ini iaitu, “Malaysia ku berdaulat, Tanah Tumpah Darah ku”.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan