Teluk Marudu

Teluk Marudu

Isnin, 26 Disember 2011

REUNION PENGHUNI ASRAMA SABKL 2011


TAJUK : BEKAS PENGHUNI ASRAMA SMK AMINUDDIN BAKI, KUALA LUMPUR BERTEMU DI SABAH

Kota Kinabalu: Kenangan indah zaman persekolahan dan ditambah dengan keunikan teknologi komunikasi dan internet melalui facebook membawa kepada pertemuan semula bekas penghungi asrama SMK Aminuddin Baki, Kuala Lumpur bertempat di negeri di bawah bayu.

Manisnya, pertemuan ini melibatkan 20 orang pelajar bekas tajaan Yayasan Sabah yang pernah bersekolah di Sekolah Menengah Aminuddin Baki, Kuala Lumpur 30 tahun yang lalu serta 16 orang rakan seasrama yang berkunjumg ke Kota Kinabalu untuk sama-sama meraikan majlis tersebut.

Antara pengisian program ialah majlis makan malam di salah sebuah restoran terkemuka di Kota Kinabalu. Keesokan harinya bekas penghuni asrama SMK Aminuddin Baki sama-sama bergerak ke Ranau sebuah daerah pelancongan terkemuka Sabah untuk menjejaki bekas pelajar SM Aminuddin Baki yang bermastautin di daerah berkenaan.

Ahli rombongan turut berkesempatan mengunjungi Kampung Luanti yang terkenal dengan spa ikan air tawar, Taman Negara Kinabalu, pekan Kundasang yang terkenal dengan sayuran sebelum menjamu selera di Damai Eco Ranch di kampung Lohan yang turut dihadiri oleh dua orang lagi bekas pelajar tajaan Yayasan Sabah dari Ranau, saudara Kamaruddin dan Jamiri.

Salah seorang ahli rombongan, Khir Johari dari Pulau Pinang melahirkan kegembiraan dan amat bersyukur dengan penganjuran program seperti ini yang bukan sahaja dapat mengimbau nostalgia ketika zaman persekolahan tetapi juga dapat menyambung semula silaturrahim yang terputus sejak 30 tahun lalu.

“Wang ringgit boleh dicari, tetapi nilai sebuah persahabatan sejati tidak mampu dibeli walau dengan segunung emas” kata beliau sebelum bertolak pulang ke Pulau Pinang pada Ahad.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan